En kort og ærlig historie om min vei fra fattig 25-åring til å nå være en 30 år gammel mann på vei mot økonomisk frihet.

background-balance-business-commerce-583846

Hei!

Nå er jeg i starten på min vei til økonomisk frihet. For noen år siden hadde dette vært helt utenkelig. Jeg hadde en lav inntekt, ingen kontroll på utgifter, leaste en bil, eide rett og slett ingen ting. Faktisk var det eneste jeg eide en Playstation 3 og en billig bærbar PC.

I dag eier jeg en leilighet, bor med en flott samboer, har barn, eier en bil uten gjeld, har en betydelig sum penger i BSU og har spart opp en god del kroner i aksjemarkedet.

Hvordan jeg klarte snuoperasjonen? Det hele startet med en tilfeldighet. Jeg kom over boken Rich dad Poor dad av Robert Kiyosaki. Denne boken reddet mitt finansielle liv. Jeg likte ikke jobben min på dette tidspunktet spesielt godt, ikke tjente jeg bra på den heller. Jeg visste ingenting om sparing og spilte heller på lotto enn å investere i aksjer (et YouTube søk på: “How to earn money online” førte til starten på min aksjesparing). Boken av Robert Kiyosaki gjorde så jeg våknet opp, jeg hadde fått nok. Nok av jobben. Nok av å hele tiden slite med dårlig råd. Nok av at jeg følte jeg hele tiden levde mitt liv på andres premisser. Jeg bestemte meg for å ta kontrollen over mitt eget liv.

Hva gjorde jeg? Det første jeg gjorde var å få orden på utgiftene mine: shopping, dyre matvaner, for mange internettjenester (viaplay, tv2sumo osv), alt for ofte middager ute, hyppige café-besøk og mye mer. Jeg begynte å sette ting i system, ordne budsjett. I tillegg var jeg heldig. Jeg fikk et jobbtilbud om å jobbe med min hobby i en 50% stilling. Jeg sluttet min gamle jobb og startet på nytt. Nå i dag har jeg fortsatt min hobby som jobb, men nå i en 100% stilling(tjener fortsatt noe under gjennomsnittet, men elsker jobben min).

Jeg hadde nå en inntekt jeg kunne gjøre noe med, jeg hadde en cash flow. Allerede i min 50% stilling startet jeg smått med å spare i fond. Dette hadde jeg lest meg veldig opp på, aksjer var veien å gå om man skulle få god avkasting på pengene sine over tid. Jeg satt opp en avtale i banken min og sparte rundt 500 kr pr måned. Jeg begynte å få se pengene mine vokse, jeg elsket det. Jeg ble mer og mer fascinert av finansmarkedet. Jeg lærte meg masse, lånte bøker på biblioteket, hørte på podcast og leste Finansavisen. Jo mer jeg lærte meg, jo mer skjønte jeg at jeg ikke kunne. Kunnskapen om markedet var utømmelig og man kan alltid lære seg mer. Fantastisk!

Den dag i dag, som 30-åring har jeg en stabil jobb, lave utgifter (lever meget godt med en relativt minimalistisk livsstil). Spareraten min er nokså høy (rundt 30-50%). Jeg solgte mine fond i banken med god avkasting, selv om ikke beløpet var all verden, og satt mine penger inn i investeringsbanken Nordnet. Jeg tok enda mer kontroll over sparingen min. Nyheter om min sparing og diverse aksje-og fondkjøp kan du finne i Portefølje.

Min målsetning: Å kunne leve av aksjeutbytter og utleie av leilighet innen 2030.

Dette er en realistisk, krevende og veldig givende målsetning.


Min plan for økonomisk frihet

Veien mot økonomisk frihet er ingen lett vei for personer som starter på null. Det krever kunnskap, riktige prioriteringer, klare mål, en god plan og gjennomføringskaft. Det finnes flere veier til Rom, men her kommer noen av de punktene jeg mener er viktigst for å kunne oppnå målet om økonomisk frihet.

 • Ha høy nok månedlig Cash Flow. Dette er det viktigste. Oppskriften for en høyest mulig månedlig cashflow er like enkel som den er vanskelig: få inn så mye penger som mulig og kutte kostnader mest mulig.  Summen du klarer å spare hver måned er logisk nok nøkkelen for å oppnå det beløpet du trenger for å bli økonomisk fri. Jeg sparer nå ca 10 000,- hver måned av lønnen pluss feriepenger og eventuelt tilbakebetaling på skatten. Planen er å øke denne sparingen med 10% årlig. Så i 2021 skal jeg spare 11 000,- hver måned.
 • Få den månedlige Cash Flow’en til å vokse mest mulig. Dette er nøkkelen for å få pengene til å vokse over tid. Jeg har en målsetning om 10-15% årlig avkastning på børsen gjennom investering i enkeltaksjer og sparing i fond.  Jeg sparer også i BSU, som gir en risikofri avkasting på ca 4% årlig pluss at jeg får igjen 5000 kr på skatten ved å fylle den  opp(25 000,- pr år) Hvor høy hele min totale avkastning blir avhenger av hvor godt mine plasseringer i aksjemarkedet gjør det. Hittil har dette gått etter planen.
 • Sette seg gode mål. Det er viktig at målene vi setter oss er attraktive, tidsbestemte, spesifikke og realistiske. Mitt hovedmål er en pengesum på 2,5 til 3 millioner kroner i aksjemarkedet og minst ett eiendomsprosjekt som gir en fast månedlig cashflow innen 2030. Dette vil for meg personlig etter skatt gi en tilstrekkelig månedlig inntekt som gjør at jeg, med en relativt minimalistisk livsstil, skal klare meg fint. Jeg kommer helt sikkert til å fortsette å jobbe, men det vil være en befrielse å kunne ha valget, eventuelt kan jeg skaffe meg en mindre stilling.
 • Gjennomføringskaft. For å klare å holde seg til sine planer kreves en god dose disiplin og gjennomføringskaft. I tillegg må dette opprettholdes over tid. Nøkkelen for å få til dette er å være fornøyd med et liv uten stor pengesløsing. Man skal selvfølgelig kunne unne seg noe her i livet, så det er viktig for meg å legge dette med i regnestykket. Jeg setter alltid av litt penger hver måned til kos. Slik har jeg råd til en billig ferietur i ny og ned eller gjøre andre aktiviteter jeg synes er gøy. Men en ting er sikkert: Har man ikke selvdisiplin vil man aldri kunne oppnå slike høye målsetninger.

Veien mot økonomisk frihet er ikke en lett vei, men det er en veldig givende, lærerik og interessant vei. Det er noe som heter “veien er målet”. For meg er dette blitt en hobby, jeg elsker å lete etter steder jeg kan få best mulig avkasting på pengene mine. Slik er det med alle mål som er harde å oppnå: Man må være glad i prosessen, for ingenting kommer gratis.

Om du ikke er like interessert og villig til å legge inn like mye tid og innsats som meg, fortvil ikke! Ting kan også gjøres veldig enkelt. Investeringer i aksjemarkedet kan gjøres veldig enkelt gjennom månedsparing i fond. Skal du eie ett fond, vil jeg anbefale enten et bredt indeksfond eller et aktivt forvaltet fond med relativt lave kostnader i utviklede markeder.
Pengelokomotivet har satt fart!

bigboy-daylight-daytime-2691205

Jeg har brukt lang tid på å få hjulene ordentlig i gang. År har gått til å lære grunnunnskapen om aksjemarkedet(der man aldri blir ferdig utlært), kutte kostnader, leve et minimalistisk liv og tjene nok uten at livskvaliteten svekkes. Alt dette har tatt tid. Det har tatt tid å få pengelokomotivet i gang.

Først nå har lokomotivet virkelig begynt å sette fart. Pengene strømmer inn hver måned og investeres til videre vekst. Selv om jeg bare er noen få prosent på vei mot målet og lokomotivet akkurat har forlatt perrongen, går det nå i et tempo som aldri før. Time etter time med lesing, all podcast-lytting til og fra jobb, alle YouTube-videoer, all prøving og feiling som har ført frem til en investeringsfilosofi som passer min personlighet har endelig begynt å bære frukter.

Min investeringsfilosofi går nå ut på å bruke kunnskapen til de tre legendariske investorene Warren Buffett, Charlie Munger og Peter Lynch.

Hittil har jeg nådd mine sparemål. Jeg har også kjøpt meg en leilighet som ikke er dyrere enn at jeg klarer å oppnå målsetningen min om å spare 10 000,- i måneden i 2020. Det som er fantastisk med å eie et bosted er at i tillegg til månedsparingen i aksjemarkedet og BSU, så får jeg en “tvungen” sparing ved at jeg stadig nedbetaler boliglånet. Det er bare å la pengetoget fortsette i høyest mulig hastighet på vei mot målet.

4 kommentarer

 1. Inspirerende å lese om deg og hvordan du har gått fra å eie veldig lite, til å være der du er nå. Gleder meg til å lese fortsettelsen på ditt finansielle liv og veien videre mot økonomisk frihet.

 2. Kult å lese om deg og målene dine.
  Leste også Robert K. For mange år siden (2005 ca?)- kan trege nå på at jeg ikke tok like mye action som du gjør nå!
  Skal bli spennende å følge deg!
  Lykke til!!

  • Takk for det! Viktig med god inspirasjon og gode mål for å oppnå det man ønsker.

Legg igjen en kommentar

EnglishNorwegian