Min plan for økonomisk frihet

Veien mot økonomisk frihet er ingen lett vei for personer som starter på null. Det krever kunnskap, riktige prioriteringer, klare mål, en god plan og gjennomføringskaft. Det finnes flere veier til Rom, men her kommer noen av de punktene jeg mener er viktigst for å kunne oppnå målet om økonomisk frihet.

 • Ha høy nok månedlig Cash Flow. Dette er det viktigste. Oppskriften for en høyest mulig månedlig cashflow er like enkel som den er vanskelig: få inn så mye penger som mulig og kutte kostnader mest mulig.  Summen du klarer å spare hver måned er logisk nok nøkkelen for å oppnå det beløpet du trenger for å bli økonomisk fri. Jeg sparer nå ca 10 000,- hver måned av lønnen pluss feriepenger og eventuelt tilbakebetaling på skatten. Planen er å øke denne sparingen med 10% årlig. Så i 2021 skal jeg spare 11 000,- hver måned.
 • Få den månedlige Cash Flow’en til å vokse mest mulig. Dette er nøkkelen for å få pengene til å vokse over tid. Jeg har en målsetning om 10-15% årlig avkastning på børsen gjennom investering i enkeltaksjer og sparing i fond.  Jeg sparer også i BSU, som gir en risikofri avkasting på ca 4% årlig pluss at jeg får igjen 5000 kr på skatten ved å fylle den  opp(25 000,- pr år) Hvor høy hele min totale avkastning blir avhenger av hvor godt mine plasseringer i aksjemarkedet gjør det. Hittil har dette gått etter planen.
 • Sette seg gode mål. Det er viktig at målene vi setter oss er attraktive, tidsbestemte, spesifikke og realistiske. Mitt hovedmål er en pengesum på 2,5 til 3 millioner kroner i aksjemarkedet og minst ett eiendomsprosjekt som gir en fast månedlig cashflow innen 2030. Dette vil for meg personlig etter skatt gi en tilstrekkelig månedlig inntekt som gjør at jeg, med en relativt minimalistisk livsstil, skal klare meg fint. Jeg kommer helt sikkert til å fortsette å jobbe, men det vil være en befrielse å kunne ha valget, eventuelt kan jeg skaffe meg en mindre stilling.
 • Gjennomføringskaft. For å klare å holde seg til sine planer kreves en god dose disiplin og gjennomføringskaft. I tillegg må dette opprettholdes over tid. Nøkkelen for å få til dette er å være fornøyd med et liv uten stor pengesløsing. Man skal selvfølgelig kunne unne seg noe her i livet, så det er viktig for meg å legge dette med i regnestykket. Jeg setter alltid av litt penger hver måned til kos. Slik har jeg råd til en billig ferietur i ny og ned eller gjøre andre aktiviteter jeg synes er gøy. Men en ting er sikkert: Har man ikke selvdisiplin vil man aldri kunne oppnå slike høye målsetninger.

Veien mot økonomisk frihet er ikke en lett vei, men det er en veldig givende, lærerik og interessant vei. Det er noe som heter “veien er målet”. For meg er dette blitt en hobby, jeg elsker å lete etter steder jeg kan få best mulig avkasting på pengene mine. Slik er det med alle mål som er harde å oppnå: Man må være glad i prosessen, for ingenting kommer gratis.

Om du ikke er like interessert og villig til å legge inn like mye tid og innsats som meg, fortvil ikke! Ting kan også gjøres veldig enkelt. Investeringer i aksjemarkedet kan gjøres veldig enkelt gjennom månedsparing i fond. Skal du eie ett fond, vil jeg anbefale enten et bredt indeksfond eller et aktivt forvaltet fond med relativt lave kostnader i utviklede markeder.

2 kommentarer

 1. Hei,
  Takk for interessante innlegg!

  Hva tenker du om IPS som jo gir et hyggelig skattefradrag vs din ambisjon å oppnå økonomisk frihet tidlig? Pengene på IPS er jo låst til du er 62 og du vil ikke kunne leve for de pengene før det.

  Mvh Martin

  • Hei Martin. Bare gøy å kunne dele mine tanker og planer 🙂
   IPS er en veldig god ordning. For meg personlig har jeg lyst til å ha mulighet leve av utbyttene i 40-og 50 årene, derfor vil jeg ha en friere løsning. Ser ikke bort i fra at jeg starter sparing i IPS om noen år. Vi får se.

Kommentarer er stengt.

EnglishNorwegian